Menu
  • ventana_r

  • Jak zaprojektować kuchnię idealną – 4 porady

    Idealna kuchnia to nie tylko serce domu, w którym spędzamy czas przygotowując i spożywając wspólne posiłki, ale również wspaniała wizytówka domu. Może ona wyrażać zamysł artystyczny mieszkańców, będąc przedłużeniem powierzchni salonu bądź jadalni. Może być również twierdzą nowoczesnego oblicza gastronomii z asortymentem gadżetów kuchennych. Niezależnie od tego, który wizerunek kuchni odpowiada Państwu bardziej, przedstawimy kilka porad, które pomogą zaprojektować idealną kuchnię.

    1. Trójkąt roboczy w kuchni

    Złotą zasadą projektowania każdej kuchni jest pewien układ przestrzenny nazywany trójkątem roboczym. Zasada ta określa usytuowanie trzech najważniejszych miejsc względem siebie: zlewozmywaka, lodówki i kuchenki. Zachowanie odpowiednich odległości między nimi pozwoli na przyspieszenie prac kuchennych, a także komfort w poruszaniu się po kuchni. Niezbędne sprzęty i produkty powinny być ustawione w następujący sposób: między lodówką a zlewozmywakiem należy zachować odległość w przedziale 120 – 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką 120 – 210 cm i między lodówką a kuchenką 120 – 270 cm. Miejscem łączącym powyższe strefy jest z reguły blat, choć może go zastąpić wyspa kuchenna.

    2. Wytrzymałe i piękne meble

    Jeżeli uda nam się już w odpowiedni sposób rozplanować meble, musimy zadbać o ich należyty wygląd i cechy fizyczne. Ze względu na specyficzne warunki panujące w kuchni, powinniśmy dostosować do nich nasze umeblowanie. Przede wszystkim powinno ono być odporne na działanie wysokich temperatur oraz wilgoci, posiadać podwyższone współczynniki ścieralności oraz podatności na zniszczenia. Powinny być także stworzone z materiałów ułatwiających sprzątanie. Cechy fizyczne można połączyć z pięknym wyglądem poprzez zakup mebli wykonanych z naturalnych materiałów, np. bambusa, wysokiej klasy drewna oraz zastosowania odpowiednich oklein na frontach mebli.

    3. Spójność kompozycyjna w przestrzeni kuchennej

    Spójność aranżacji kuchennej w dużej mierze uzależniona jest od tego, co znajduje się w reszcie pomieszczeń. Dotyczy to zwłaszcza wnętrz sąsiadujących z kuchnią bezpośrednio, zwykle jadalni bądź salonu. Razem muszą one tworzyć wspólną całość, gdzie poszczególne detale i elementy wykończenia nie wykluczają się. Co więcej, układ przestrzenny nie powinien utrudniać poruszania się po samej kuchni, jak i wchodzenia oraz wychodzenia z niej.

    4. Szyk i skromność kuchni

    Katalogowe kuchnie urzekają przede wszystkim przez fakt, iż nie znajduje się w nich nic zbędnego. Blaty są wypolerowane i pozbawione zbędnych narzędzi, we wnętrzach szafek panuje porządek, a lodówka nie jest zagracona przez kilogramy często zbędnego jedzenia. Taka harmonia możliwa jest do osiągnięcia, jeżeli nasza kuchnia będzie odpowiednio zaprojektowania. Aby zachować względny porządek w najbardziej widocznych miejscach, dobrym rozwiązaniem będą wszelkiej maści zabudowane szafki i szuflady. Z zewnątrz są praktycznie niewidoczne i stanowią ciągłą strukturę kuchenną. Wewnątrz natomiast mogą kryć całą masę pudełek, zastaw stołowych, ścierek oraz sztućców. Innym, doskonałym rozwiązaniem jest niewielka spiżarnia w sąsiedztwie kuchni. To alternatywa dla przechowywania posiłków i artykułów spożywczych, a także znaczne odciążenie lodówki i szafek od zbędnych składników.

    Artykuł powstał we współpracy z DomyWStylu.pl

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wszystkie prawa zastrzezone | All rights reserved Ambassador 2019