Menu
  • ventana_r

  • koktajle bezalkoholowe

    kolorowe koktajle alkoholowe i bezalkoholowe

    Przewodnik Barmana Jerrego Thomasa pochodzący z 1887 r.  podaje, że najbardziej charakterystyczną i wspólną cechą dobrze przygotowanych drinków jest połączenie cytryny, bądź limonki i wody gazowanej. W książce Jerry’ego Thomasa zamieszczono 300 receptur na drinki. Większość z nich do dziś jest stosowana przez barmanów. Poznaj przepisy na najsłynniejsze koktajle i drinki!

    Bezalkoholowy drink na bazie wiśni i cytryny

    40 ml soku wiśniowego, 20 ml syropu cukrowego i soku z cytryny, 30 ml toniku, lód, cukier

    Do shakera dodaj składniki oprócz cukru. Przelej przez sito i wlej do kielicha koktajlowego. Na koniec oprósz cukrem pudrem.

    Bezalkoholowy drink jabłkowy

    40 ml syrop jabłkowy, 100 ml wody gazowana, lód, gałązka rozmarynu, plastry jabłka

    Do shakera wlej syrop i wodę. Do szklanki dodaj lód i przelej koktajl, udekoruj rozmarynem i plastrami jabłka.

    Bezalkoholowy drink ogórkowy

    świeży ogórek, cytryna, gazowana woda, lód

    Szczoteczką wyczyść ogórka i cytrynę, następnie pokrój w cienkie plastry. Umieść je w wysokiej butelce, wymieszaj z wodą i lodem. Wstaw na godzinę do lodówki.

    Bezalkoholowe mojito

    garść listków mięty, plastry limonki, pokruszony lód, 2 łyżki cukru trzcinowego, 100 ml gazowanej wody, sok z czerwonego grejpfruta, gwiazdki anyżu do dekoracji

    Do szklanki wrzuć parę listków mięty, plasterki limonki, pokrusz lód. Wszystko zasyp cukrem i rozgnieć składniki. Wlej wodę i sok z grejpfruta. Mojito ozdób miętą i gwiazdką z anyżu.

    Drink po irlandzku

    30 ml syropu klonowego, 30 ml irlandzkiego likieru, 30 ml skondensowanego mleka, lód, ziarenka kawy

    Do shakera dodaj lód, syrop klonowy, likier, mieszaj, aż powstanie piana. Przelej do kielicha i udekoruj drink ziarnami kawy.

    Męski drink

    30 ml bourbona, 30 ml wermutu, 30 ml campari, lód, czarne oliwki, skórka pomarańczy

    Zmieszaj bourbon, wermut, campari do szklanki z lodem. Następnie udekoruj zmieszane trunki oliwkami i skórką pomarańczy.

    Drink cytrusowy

    60 ml rumu, 30 ml sok z cytryny, 50 ml soku z pomarańczy, lód, plastry pomarańczy, mięta, anyż

    Do shakera wsyp lód i składniki. Do szklanki wlej zmieszane składniki i udekoruj plastry pomarańczy, listki mięty i gwiazdki anyż.

    Drink malinowy

    40 ml teguill, 30 ml soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, garść malin mrożonych, mięta

    Zblenduj składniki, przelej do kieliszka i udekoruj go miętą.

    Na zakończenie ciekawostka. Mieszanki alkoholowe doskonale znane były już w XVI wieku świadczy o tym angielska książka z 1540 roku, która zawiera przepis na napój z dodatkiem mięty pieprzowej. W kulinarnym przewodniku zwarte były również porady jak sporządzić m.in. poncz, który pochodzi z Indii, a pokochali go przede wszystkim Anglicy.  Zachwycał podaniem (w dwóch wersjach, na zimo lub ciepło), ale i smakiem. Przygotowany z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina.

     

     

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wszystkie prawa zastrzezone | All rights reserved Ambassador 2018