Menu
  • ventana_r

  • risotto z kurczakiem

    Poznaj przepis na risotto z kurczakiem. Szybko i smacznie!

    Risotto to potrawa, która przypłynęła do nas wprost z nad Morza Śródziemnego, a dokładniej ze słynących z wyśmienitej kuchni Włoch. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste i nie zajmuje dużo czasu, co czyni z niej smaczną oraz pożywną propozycję obiadową w zabiegane dni, podczas których nie mamy czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Risotto można przygotować na wiele sposobów, a każda zmiana składników w niczym nie odbiera mu wyjątkowego smaku! Jedną z możliwości jest risotto z kurczakiem i pieczarkami. W każdym jednak przypadku jedno powinno pozostać niezmienne, a mianowicie specjalna odmiana ryżu- arborio. Poznaj sprawdzony przepis na danie, które zachwyci Twoją rodzinę: risotto z kurczakiem i pieczarkami!

    Przepis na risotto z pieczarkami i kurczakiem

    • Czas przygotowania dania: 1 godzina
    • Poziom trudności: łatwy
    • Typ dania: danie obiadowe

    Składniki na risotto z kurczakiem dla 4 osób: 

    • 0,5 kg filetu z kurczaka,
    • 200 g ryżu do risotto Arborio,
    • 1 litr bulionu,
    • 200 g pieczarek,
    • 1/2 cebuli,
    • 1 ząbek czosnku,
    • pietruszka (opcjonalnie może być również rukola),
    • 50 ml (1 kieliszek) białego wina (możesz zrezygnować, w przypadku gdy danie będą spożywać dzieci),
    • 2 łyżki oliwy lub oleju,
    • 2 łyżki masła,
    • 40 g startego parmezanu,
    • pieprz i sól (do smaku)

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotuj bulion w tradycyjny sposób lub skorzystaj z gotowych kostek rosołowych, zgodnie z przepisem z opakowania.
    2. Umyj kurczaka, pokrój go w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub oliwy, do momentu, w którym nabierze rumianego koloru. Odstaw patelnię na bok i zdejmij kurczaka.
    3. Na tę samą patelnię nałóż pokrojone w plastry lub kosteczkę pieczarki, lekko je posól oraz duś pod przykryciem do czasu wyparowania całej wody.
    4. Pokrój cebulę oraz ząbek czosnku i podsmaż na je na patelni na oleju lub maśle. Gdy się zeszklą i nabiorą delikatnie brązowego odcieniu wsyp ryż, chwilę podsmaż całość, cały czas mieszając.
    5. Do ryżu wlej wino i poczekaj do czasu jego wyparowania. Następnie stopniowo i powoli wlej pierwszą porcję bulionu. Poczekaj, aż zostanie wchłonięta przez ryż, po czym w ten sam sposób dolewaj pozostałą resztę. Co jakiś czas mieszaj całość, aby ryż nie przywarł do spodu patelni.
    6. Przykryj naczynie i gotuj tak długo, aż ryż wchłonie cały bulion, zmięknie i uzyska półpłynną konsystencję.
    7. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki, kurczaka oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj.
    8. Nałożone na talerzu danie posyp startym wcześniej parmezanem oraz pietruszką.
    Wingsofquality.eu
    Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Wszystkie prawa zastrzezone | All rights reserved Ambassador 2019