Logo strony
Logo strony
niebezpieczne pomarańcze

Czy mandarynki i pomarańcze są bezpieczne dla zdrowia?
Opublikowano: 2 stycznia 2018

Bardzo często podkreśla się, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co rośnie w naszym klimacie. Zwykło się uważać, że polskie owoce i warzywa przyswajamy i przetwarzamy najlepiej. Z racji małej różnorodności i dostępności owoców w okresie jesienno-zimowym najczęściej sięgamy jednak po pomarańcze i mandarynki.

Pomarańcze z jednej strony stanowią doskonałe źródło witaminy C, z drugiej należą do grupy najbardziej alergicznych owoców spośród wszystkich cytrusów. Ale uwaga: alergie wywołują przede wszystkim zanieczyszczenia znajdujące się na ich skórce, nie warto więc rezygnować z tych pysznych i zdrowych owoców.

Pomarańcze nie dla każdego

Powstaje pytanie, czy wskazane jest ograniczanie ich spożywania. Otóż, jest wiele powodów, dla których warto sięgać po pomarańcze i mandarynki, zwłaszcza zimą. Zanim zostaną przedstawione walory cytrusów, podkreślmy, jakie są przeciwwskazania w ich spożywaniu.

Przede wszystkim owoce te nie są wskazane w przypadku osób ze skłonnościami alergicznymi. Mandarynki i pomarańcze mają silne właściwości uczulające, głównie dlatego, że na ich skórce znajdują się chemiczne substancje przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze o dużej szkodliwości dla człowieka. Są one powszechnie stosowane, ponieważ zabezpieczają owoce przed psuciem w czasie transportu z krajów pochodzenia, m.in. Hiszpanii czy Włoch.

Jakie symptomy mogą sygnalizować, że mamy alergię i powinniśmy się powstrzymać od jedzenia soczystych cytrusów? Jednym z pierwszych objawów alergii pokarmowej jest świąd. Odczuwamy nieprzyjemne swędzenie na skórze, które oznacza nietolerancję pokarmową albo że organizm chce uwolnienia histaminy, związku chemicznego wytwarzanego przez organizm w celu walki z alergią.

Nie tylko alergia może być powodem, żeby wyłączyć pomarańcze i mandarynki z diety. Są to bowiem owoce, które mogą okazać się szkodliwe dla osób zmagających się z chorobami związanymi z nadwrażliwością jelit, np. z zespołem Leśniowskiego-Crohna. Wspomniane cytrusy mogą być dodatkowym czynnikiem podrażniającym ścianki jelit, w wyniku czego nasilą się dolegliwości bólowe.

Cytrusy źródłem witaminy C i folianów

Na szczęście rezygnując z cytrusów, alergik nie musi obawiać się niedoborów witaminy C. Jej spore ilości zawierają łatwo dostępne krajowe warzywa. Jeśli zależy nam na pewnych źródłach witaminy C, najlepiej szukać jej w kapuście kiszonej, papryce, brokułach, pomidorach, kalafiorze. Spośród owoców warto wybrać te najbardziej odżywcze, zarówno uprawiane w kraju, jak i za granicą, ale bez problemu dostępne w Polsce: jeżyny, maliny, truskawki, żurawinę, kiwi, papaje, melon, czereśnie, jagody.

Mimo że cytrusy mogą wywoływać niepożądane silne reakcje alergiczne, nie można zapominać, że mają też cenne właściwości odżywcze. Poniżej przedstawiamy najważniejsze korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania pomarańczy i mandarynek.

  • Spożywanie codziennie szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego może znacznie obniżyć ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Dieta bogata w owoce cytrusowe chroni też przed niektórymi rodzajami chorób nowotworowych.
  • O właściwościach zdrowotnych mandarynek i pomarańczy świadczy ich kolor. Silnie pomarańczowa barwa jest związana z obecnością beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która pozytywnie wpływa na wzrok oraz na stan skóry.
  • Pomarańcze są korzystne dla diabetyków. Wysoka zawartość błonnika i wysoki indeks glikemiczny pomarańczy sprawiają, że są one korzystne dla pacjentów chorych na cukrzycę. Same skórki pomarańczowe mają niższą zawartość cukru, co oznacza, że mogą być sprzymierzeńcem w obniżaniu poziom cukru we krwi.
  • Codzienne picie 1/3 szklanki soku pomarańczowego dostarcza kobietom spodziewającym się dziecka około 40 mcg folianów, co stanowi 10 proc. zalecanej dziennej wartości.
  • Spożywanie pomarańczy zapobiega wypadaniu włosów. Witamina C, obecna w pomarańczach, wyzwala produkcję kolagenu, który z kolei zapewnia lepszy wzrost włosów, zaś kwas foliowy zapobiega wypadaniu włosów.
Tagi: , , , , , , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Liczba komentarzy: 2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

Koszulki UV

Właściwości koszulek z filtrem UV – ochrona i...

Koszulki UV stają się coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób...
Olej lniany

Dlaczego warto sięgnąć po olej lniany? Odkryj...

Olej lniany to produkt, który zdobywa coraz większą popularnoś...
odżywki do włosów

Czym wyróżniają się dobre odżywki do włosów?...

Wybór odpowiedniej odżywki do włosów może być kluczowy dla zdrowia i w...
Suplementy

Suplementy wzmacniające system odpornościowy...

Zachowanie zdrowego układu odpornościowego i mocnych kości stanowi klu...