Mniszek pospolity, zwany również mniszkiem lekarskim, od lat znany jest w medycynie ludowej jako skuteczne lekarstwo, które zapobiega różnym chorobom. Czasami nazywany jest również dmuchawcem oraz mleczem. Wyrabia się z niego syrop, jak również miód. Jakie właściwości posiada ta roślina i dlaczego jest tak bardzo lubiana? Poznajmy fenomen mniszka lekarskiego.
Warto podkreślić, iż przy korzystaniu z zalet mniszka lekarskiego można wykorzystać praktycznie każdą jego część. Korzeń, kwiaty, zieleń. Oprócz wielu zalet leczniczych, roślina ta jest również bardzo dobra w smaku. Zalety mniszka pospolitego to między innymi: wspomaganie odporności, wspomaga trawienia, działanie moczopędne, regulacja cykli miesiączkowych, regulacja pracy jelit, działanie przeciwcukrzycowe, wykazywanie właściwości przeciwnowotworowych.
Mniszek lekarski wspomaga trawienie. Dzieje się tak dlatego, że wpływa na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego, jak również żółci. Przy czym zapobiega zastojom żółci. Obecna w mniszku lekarskim inulina ogranicza łaknienie oraz pomaga w odchudzaniu. Należy pamiętać, że roślina to wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Według niektórych naukowców wpływ na choroby nowotworowe, szczególnie w przypadku białaczki i chłoniaków możliwy jest dzięki wyciągowi z korzenia mniszka, pity pod postacią herbatki. Z kolei napar z kwiatów mniszka reguluje cykle miesiączkowe.
Syrop z mniszka pospolitego pozyskiwany jest: z kwiatów, łodygi i korzenia. Syrop taki wykazuje właściwości przeciwkaszlowe, przeciwmiażdżycowe, czy też oczyszczające. Zawiera również witaminy A, D i C, które odpowiedzialne są za odporność i prawidłową pracę układu kostnego. Zawiera on również witaminy z grupy B, które wpływają na prace wątroby oraz wspomagają układ nerwowy. Minerały takie jak: potas, krzem, magnez, żelazo, w znacznym stopniu zmniejszającą poziom cukru we krwi.
Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w maju. Wtedy mają najbardziej intensywny oraz dojrzały kolor. Wtedy płatki te mają najwięcej zapachu, smaku i właściwości. Zarówno kwiaty, jak i liście najlepiej zbierać z trawników, łąk niepryskanych chemią i nieskażonych spalinami. W aptekach, sklepach ze zdrową żywnością.
Mniszek lekarski ma również zastosowanie na wszelkie dolegliwości układu pokarmowego. Dlatego też często poleca się zastosowanie go do przygotowania naparów.
Żeby przygotować tego typu napar potrzebne będą: 50 gramów rozdrobnionych korzeni rośliny plus liście. Tak przygotowany susz należy zalać litrem wody i gotować pod przykryciem dwie minuty. Po upływie dwóch minut taki napar należy zdjąć z kuchenki. Po czym studzić przez około dziesięciu minut. Przygotowany w sposób naturalny lek należy pić trzy razy dziennie. Napar taki pomaga również w problemach z trądzikiem i zaczerwieniem skóry. Aby napar taki pomógł w tego typu problemach należy nawilżyć płatek kosmetyczny i przemywać nim twarz dwa razy dziennie.
W niektórych przypadkach mniszek lekarski może powodować dolegliwości żołądkowe oraz nadkwasotę. Dzieje się tak dzięki zawartości substancji goryczkowych. Należy uważać również na niepożądane reakcje alergiczne, które mogą występować u niektórych osób. Objawia się to na przykład wysypką. Przeciwwskazaniem do picia syropów, jak również naparów z mniszka lekarskiego są takie choroby jak między innymi: niedrożność i kamica dróg żółciowych, choroby nerek, ropniak pęcherzyka żółciowego, choroba wrzodowa i nadkwasota. W niektórych przypadkach przed użyciem mniszka lekarskiego należy skonsultować tą kwestię z lekarzem, lub też farmaceutą. Wszystko dlatego, że roślina ta może powodować negatywne, niepożądane działanie.
Karolina Solińska
Tagi: medycyna ludowa, mniszek lekarski, zdrowie, ziołaMniszek lekarski w niektórych przypadkach może powodować nadkwasotę i dolegliwości żołądkowe
Moja babcia robiła świetne nalewki z kwiatu
Polecam na zapalenie pęcherza moczowego
Dodaj komentarz