Yuzu to mało znany owoc cytrusowy, który cechuje się bogatą zawartością witamin oraz składników odżywczych. Jak można go jeść? Do czego jeszcze wykorzystywany jest ten owoc?
Yuzu to niewielki owoc cytrusowy. Swoim wyglądem przypomina on dobrze wszystkim znaną mandarynkę, aczkolwiek różni się od niej kolorem, który jest żółty. Rośnie on na niewielkim drzewie lub krzewach, które pokryte są kolcami. Z botanicznego punktu widzenia należy do rodziny rutowatych. Ojczyzną tego owocu są Chiny. Stamtąd trafił on do Japonii oraz Korei. Obecnie jest on eksportowany do innych krajów. Sporą popularnością yuzu cieszy się na przykład w Stanach Zjednoczonych.
Skórka yuzu ma kolor żółto-zielony i jest dość twarda. Jeżeli zaś chodzi o smak tego owocu, to trzeba powiedzieć, że jest on dość nietypowy. Otóż miąższ jest cierpki, słodko-kwaśny. Niektórzy twierdzą, że przypomina on w smaku kwiat.
Podobnie jak inne cytrusy zawiera duże ilości witaminy C – dwukrotnie więcej niż cytryna. Jest on nawet nazywany supercytrusem. To również bogate źródło wapnia i potasu. Z kolei olejki eteryczne, które zawiera w sobie skórka, wspomagają walkę z drobnoustrojami oraz wzmacniają odporność organizmu. Co więcej, yuzu pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Ponadto owoc ten zapobiega powstawaniu i rozwojowi coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych takich jak choroby serca, nadciśnienie tętnicze czy też miażdżyca.
W związku z tym, że yuzu zawiera ogromne ilości witaminy C, jest ono również bogate w antyoksydanty. Związki te nie tylko poprawiają ogólną kondycję organizmu, ale przede wszystkim spowalniają procesy starzenia, a także zwalczają wolne rodniki. Przeciwutleniacze odpowiadają też za działanie antynowotworowe. Yuzu pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
Yuzu jest chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Przede wszystkim wynika to z dużych ilości witaminy C, które zawiera. Owoc ten jest dodawany do różnego rodzaju kremów, maseczek, a także serum do twarzy. Kosmetyki, których składnikiem jest yuzu, mają działanie antyoksydacyjne, a ponadto likwidują one przebarwienia skóry oraz ujędrniają cerę.
Yuzu, z racji swojego pochodzenia, jest popularnym owocem w Azji. Mieszkańcy tego kontynentu zwykle wykorzystują go do wytwarzania różnego rodzaju sosów oraz dipów. To jednak nie wszystko, albowiem w kuchni wykorzystywana jest także niezwykle aromatyczna skórka yuzu. Zawarte w niej olejki eteryczne doskonale wzbogacają smak rozmaitych deserów oraz sałatek. Co ciekawe, suszona skórka dostępna jest także w Polsce. Łatwiej ją znaleźć w sklepach aniżeli świeże yuzu.
Owoc ten wykorzystywany jest także jako dodatek do innego typu potraw. Mianowicie yuzu jest dodawane do zup. Dzięki temu nabierają one bardziej wyrazistego smaku oraz zapachu. Azjaci chętnie wykorzystują także do produkcji syropów. Mają one działanie rozgrzewające i zapobiegając różnego rodzaju infekcjom, wzmacniając odporność organizmu.
W polskich sklepach można znaleźć wiele rozmaitych owoców z całego świata. Wciąż jednak rzadko można kupić yuzu. Ten pochodzący z Azji Wschodniej cytrus jest prawdziwą bombą witaminową, a ponadto posiada również inne działanie korzystnie wpływające na organizm człowieka. Z całą pewnością stanowiłby on istotne wzbogacenie diety. Być może za jakiś czas dostępność yuzu w Polsce ulegnie poprawie.
Tagi: Jedzenie, owoc, yuzu
Przecież to cytryna
Dodaj komentarz