Logo strony
Logo strony
Okap gastronomiczny

Okapy gastronomiczne oraz inne elementy wyposażenia restauracji
Opublikowano: 18 lipca 2022

Wyposażenie restauracji jest niezwykle ważne, gdyż od zakupionych urządzeń, mebli i akcesoriów gastronomicznych jest w dużej mierze uzależniona efektywność pracy kucharzy oraz personelu pomocniczego. Decydując się na konkretne artykuły, warto dokładnie określić swoje oczekiwania oraz potrzeby, gdyż zakup tego typu produktów jest inwestycją na wiele lat.

W tym artykule przygotowaliśmy dla naszych czytelników najpopularniejsze urządzenia kuchenne (jak m.in. okapy gastronomiczne), których nie może zabraknąć w żadnej profesjonalnej kuchni. Wszystkie artykuły, o których dzisiaj wspominamy, są dostępne w wielu różnych wariantach, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli interesuje Cię ten temat, koniecznie przeczytaj cały artykuł. Życzymy udanej lektury!

Jaki okap gastronomiczny warto wybrać?

Okap gastronomiczny to innowacyjne urządzenie, które oferuje użytkownikom wiele możliwości. Przede wszystkim jego głównym zadaniem jest usuwanie pary wodnej oraz zapachów z przygotowywanych potraw, a następnie uwalnianie ich (dzięki kanałowi wentylacyjnemu) poza dom. Dodatkowo pozwala również na pozbywanie się z powietrza szkodliwych gazów, a także drobinek tłuszczu, które podczas gotowania mogą osadzać się wszędzie.

Decydując się na odpowiedni okap gastronomiczny, warto w pierwszej kolejności wybrać jego rodzaj. Najpopularniejsze modele dostępne na rynku, to okapy kompensacyjne, okapy indukcyjne i okapy kompensacyjno-indukcyjne. Wybór odpowiedniego urządzenia jest uzależniony od indywidualnych preferencji każdego użytkownika. Warto zwrócić uwagę również na materiały, z których został wykonany dany model (szczególnie polecana jest stal nierdzewna) oraz oczywiście kształt okapu (trapezowy, skrzyniowy lub skośny).

Zlewy gastronomiczne – postaw na produkty ze stali nierdzewnej!

Kolejnymi ważnymi artykułami, których nie może zabraknąć w żadnej restauracji, są zlewy gastronomiczne. Warto zdecydować się na model, który w całości został wykonany ze stali nierdzewnej – to materiał o właściwościach antykorozyjnych. Oznacza to, że jest odporny na działanie wody, wysoką i niską temperaturę, a także na wszelkiego rodzaju urazy mechaniczne. Zlewy gastronomiczne ze stali nierdzewnej bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości, gdyż są odporne na środki chemiczne i nie absorbują zapachów ani resztek żywności.

Dostępne na rynku zlewy gastronomiczne, najczęściej wyposażone są w jedną, dwie lub trzy duże komory.

Piekarniki gastronomiczne dla małej i dużej gastronomii

Piekarniki gastronomiczne to z kolei urządzenia, które umożliwiają podpiekanie oraz pieczenie potraw. Przy wykorzystaniu tego urządzenia można przygotować wiele fantastycznych dań, które z pewnością zachwycą wszystkich Twoich klientów! Na rynku dostępne są piekarniki elektryczne zasilane prądem oraz modele gazowe, które są zdecydowanie tańsze w codziennej eksploatacji.

Wybierając konkretny produkt, należy zwrócić uwagę na moc całkowitą urządzenia, zakres regulacji temperatury, a także funkcje, które oferuje dany piekarnik. Inne urządzenie sprawdzi się w cukierniach i piekarniach, a jeszcze inne w restauracjach. Świetną alternatywą dla klasycznych piekarników gastronomicznych są piece konwekcyjno-parowe, które w ciągu ostatnich kilku lat zyskały sporą popularność i cieszą się zainteresowaniem wśród użytkowników i restauratorów.

Do czego służy chłodziarka gastronomiczna?

Ostatnim artykułem, któremu przyjrzymy się bliżej w tym artykule, jest chłodziarka gastronomiczna. Urządzenie idealnie sprawdza się do przechowywania napojów w szklanych i plastikowych butelkach, więc będą już zawsze idealnie schłodzone. W tego typu maszynach przechowuje się również inne produkty spożywcze, co czyni chłodziarkę gastronomiczną urządzeniem wielofunkcyjnym i niezawodnym. Na rynku dostępne są modele o różnej wysokości, szerokości i pojemności, dzięki czemu z łatwością dopasujesz je do swojego lokalu gastronomicznego.

 

Tagi: , , , , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

Witryna chłodnicza

Witryna chłodnicza nablatowa czy lodówka cuki...

Prowadzenie cukierni lub kawiarni wymaga odpowiedniego wyposażenia, kt...
Wyposażenie cukierni

Niezbędny sprzęt w każdej cukierni...

Wyposażenie cukierni odgrywa kluczową rolę w codziennej pracy, umożliw...
dzbanki filtrujące

Dlaczego warto inwestować w sprzęt zapewniają...

W dzisiejszych czasach, gdy jakość wody z kranu pozostawia wiele do ży...
folia stretch

Jakie ma zastosowanie folia stretch?...

Folia stretch to wszechstronny materiał opakowaniowy, który znajduje s...