Curry jest określane jako przyprawa pochodząca z Indii i składa się z mieszanki różnych przypraw. Nazwa pochodzi od słowa Kari, w języku tamilskim, południowoindyjskim. Ciekawostką jest, że Kari było używane w Indiach w odniesieniu do potraw z sosem, a nie do samego sosu, w przeciwieństwie do Tari, które było używane do potraw suchych.
Dzięki ostremu i bardzo intensywnemu smakowi, przyprawa ta była i jest używana do przyprawiania potraw, które wywodzą się z Indii, ale przyprawa obecnie rozprzestrzeniła się na cały świat.
Kiedy Kompania Wschodnioindyjska postanowiła go skomercjalizować, zdała sobie sprawę, że aromat liści drzewa Kari szybko stracił na znaczeniu. Postanowili więc zmieszać go z innymi liśćmi, co zaowocowało ogromną różnorodnością mieszanek przyprawowych, które w niewielkim stopniu przypominały oryginalne curry. Oryginalne curry było pastą, a nie proszkiem, jaki znamy. Pastą, która do dziś jest używana w Japonii i Tajlandii.
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Na przestrzeni dziejów tak bardzo ją wymieszano, że istnieją nieskończone wariacje. W zależności od tego, skąd pochodzi curry, a nawet od kucharza. Ale zawsze jest to mieszanka przypraw, aromatycznych ziół, owoców, pasty z krewetek…
Jak już powiedzieliśmy, istnieją 2 bardzo powszechne formy, w których prezentowane jest curry. Tak więc proszek curry przygotowuje się zazwyczaj z kminku, sproszkowanego imbiru, nasion kolendry, cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej. A pastę curry, która oprócz powyższych, może zawierać aromatyczne zioła takie jak bazylia, mięta, korzeń kolendry itp. korzenie takie jak imbir, świeża kurkuma, pasta lub sfermentowany sos rybny, cytrusy i/lub mleko kokosowe.
Indyjskie curry: To jest to, co większość ludzi myśli, gdy mowa o curry. Jest to sproszkowana mieszanka przypraw, która różni się w zależności od regionu.
Tajskie curry: Istnieje kilka rodzajów, główne to czerwone, zielone i żółte, i jest to pasta lub zacierka.
Japońskie curry: występuje w blokach prasowanej pasty, którą rozpuszcza się w sosie.
Wykazano, że ostry smak tej przyprawy uwalnia endorfiny. Curry jest szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej na całym świecie.
Tagi: ciekawostki, Jedzenie
Dodaj komentarz