Logo strony
Logo strony
curry

Z czego zrobione jest curry?
Opublikowano: 6 grudnia 2022

Curry jest określane jako przyprawa pochodząca z Indii i składa się z mieszanki różnych przypraw. Nazwa pochodzi od słowa Kari, w języku tamilskim, południowoindyjskim. Ciekawostką jest, że Kari było używane w Indiach w odniesieniu do potraw z sosem, a nie do samego sosu, w przeciwieństwie do Tari, które było używane do potraw suchych.

SKĄD SIĘ BIERZE CURRY I JAKIE SĄ JEGO RODZAJE?

Dzięki ostremu i bardzo intensywnemu smakowi, przyprawa ta była i jest używana do przyprawiania potraw, które wywodzą się z Indii, ale przyprawa obecnie rozprzestrzeniła się na cały świat.

Kiedy Kompania Wschodnioindyjska postanowiła go skomercjalizować, zdała sobie sprawę, że aromat liści drzewa Kari szybko stracił na znaczeniu. Postanowili więc zmieszać go z innymi liśćmi, co zaowocowało ogromną różnorodnością mieszanek przyprawowych, które w niewielkim stopniu przypominały oryginalne curry. Oryginalne curry było pastą, a nie proszkiem, jaki znamy. Pastą, która do dziś jest używana w Japonii i Tajlandii.

Z CZEGO ZROBIONE JEST CURRY?

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Na przestrzeni dziejów tak bardzo ją wymieszano, że istnieją nieskończone wariacje. W zależności od tego, skąd pochodzi curry, a nawet od kucharza. Ale zawsze jest to mieszanka przypraw, aromatycznych ziół, owoców, pasty z krewetek…

Jak już powiedzieliśmy, istnieją 2 bardzo powszechne formy, w których prezentowane jest curry. Tak więc proszek curry przygotowuje się zazwyczaj z kminku, sproszkowanego imbiru, nasion kolendry, cynamonu, kurkumy, gałki muszkatołowej. A pastę curry, która oprócz powyższych, może zawierać aromatyczne zioła takie jak bazylia, mięta, korzeń kolendry itp. korzenie takie jak imbir, świeża kurkuma, pasta lub sfermentowany sos rybny, cytrusy i/lub mleko kokosowe.

RODZAJE CURRY

Indyjskie curry: To jest to, co większość ludzi myśli, gdy mowa o curry. Jest to sproszkowana mieszanka przypraw, która różni się w zależności od regionu.

Tajskie curry: Istnieje kilka rodzajów, główne to czerwone, zielone i żółte, i jest to pasta lub zacierka.
Japońskie curry: występuje w blokach prasowanej pasty, którą rozpuszcza się w sosie.

Wykazano, że ostry smak tej przyprawy uwalnia endorfiny.  Curry jest szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej na całym świecie.

Tagi: ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

karmy dla szczeniaków

Najlepsze karmy dla szczeniaków – jak w...

Wybór odpowiedniej karmy dla szczeniaków jest kluczowy dla ich zdroweg...
karma mokra dla kota

Dlaczego karma mokra dla kota powinna być czę...

Właściwie dobór diety dla kota jest kluczowy dla jego zdrowia i dobreg...
Detoks organizmu

Detoks Organizmu – Jak Osiągnąć...

Detoks organizmu to proces oczyszczania ciała z toksy...