Nadwaga, tłuste jedzenie, alkohol, leki i przetworzona żywność to najwięksi wrogowie wątroby. Na szczęście jest to narząd z doskonałą zdolnością regeneracji, jeśli zostaną zastosowane naturalne metody odnowy.
Jest w stanie pracować, nawet jeśli 75 procent hepatocytów (podstawowe jednostki strukturalno-czynnościowe wątroby) zginie! Wątroba nie lubi uproszczonych metod, takich jak suplementy diety dostępne w tabletkach, kapsułkach, proszku czy płynie.
Wątroba ma nie tylko ogromną siłę regeneracji, ale również cechuje ją wysoka odporność. Najczęściej do zdrowego działania wystarczy jej stały, intensywny wysiłek i zbilansowana dieta. W wykrywaniu i leczeniu schorzeń wątrobowych, najtrudniejsze jest zaobserwowanie symptomów. Narząd ten nie boli, bo nie jest unerwiony, stąd łatwo przegapić jej przemęczenie. Nierzadko organizm nie dostaje wyraźnych znaków, że dzieje się coś złego. Jednym z poważniejszych sygnałów jest uczucie pełności w przełyku.
Praca wątroby jest nieoceniona. To w niej zachodzi aż 5 tysięcy różnych reakcji. Do najważniejszych należy przekształcanie szkodliwych produktów przemiany materii w nieszkodliwe związki. Wątroba wydziela też żółć, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Bierze udział w produkcji glikogenu, jak również jego magazynowaniu, który podtrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
To, co najczęściej po cichu niszczy wątrobę to przede wszystkim nadwaga (otyłość brzuszna) i alkohol. Zaczyna się to od tego, że tkanka tłuszczowa ma wpływ na rozwój insulinooporności. Nadmierny tłuszcz powoduje, że insulina nie jest w całości wchłaniania do komórek, a pozostając na zewnątrz zaburza wchłanianie węglowodanów i tłuszczy.
Wątroba jest szczególnie podatna na uszkodzenia powodowane przez alkohol. Niszczy ją bardziej częstość spożywania alkoholu niż intensywność. Picie w modelu śródziemnomorskim (często, ale w małych ilościach) jest bardziej szkodliwy niż picie w modelu skandynawskim (rzadko, a w większych ilościach).
Przeciążenie wątroby warto wesprzeć ziołami, niektóre z nich działają nie tylko regenerująco, ale i odtruwająco.
Ostropest plamisty wyglądem przypomina zmielone trociny. W rzeczywistości to odwar z owoców, który ma właściwości regeneracyjne. Stymuluje on wytwarzanie nowych komórek wątrobowych. Ostropest plamisty łagodzi skutki uboczne zażywania leków, działają osłaniająco na wątrobę. Jest stosowany nawet podczas terapii antynowotworowej. Dzisiaj uznawany za naturalny sposób leczenia szkodliwych skutków spożywania alkoholu, chemii zawartej w żywności, metali ciężkich, a także wdychanych zanieczyszczeń z powietrza.
Mniszek lekarski – korzenie mniszka zawierają wiele związków i kwasów organicznych, olejów eterycznych, soli mineralnych. Ten zestaw substancji pobudza wytwarzanie żółci i przeciwdziała jej zastojowi w woreczku. Mniszek lekarski dzięki właściwościom moczopędnym przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu.
Napar z dziurawca zapobiega tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym. Wspomaga również trawienie po obfitym, tłustym posiłku. Dziurawiec działa też moczopędnie, co ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Nie wszyscy wiedzą, że spożywając dziurawca należy unikać kontaktu ze słońcem. Zawarta w nim hiperycyna może powodować przebarwienia i poparzenia na skórze.
Tagi: alkohol, dziurawiec, ostropest, przejedzenie, suplementy diety, wątroba
Po alkoholu – dużo wody i witamina C
Wątroba ma nie tylko ogromną siłę regeneracji, ale również cechuje ją wysoka odporność.
Dodaj komentarz