Idealna kuchnia to nie tylko serce domu, w którym spędzamy czas przygotowując i spożywając wspólne posiłki, ale również wspaniała wizytówka domu. Może ona wyrażać zamysł artystyczny mieszkańców, będąc przedłużeniem powierzchni salonu bądź jadalni. Może być również twierdzą nowoczesnego oblicza gastronomii z asortymentem gadżetów kuchennych. Niezależnie od tego, który wizerunek kuchni odpowiada Państwu bardziej, przedstawimy kilka porad, które pomogą zaprojektować idealną kuchnię.
Złotą zasadą projektowania każdej kuchni jest pewien układ przestrzenny nazywany trójkątem roboczym. Zasada ta określa usytuowanie trzech najważniejszych miejsc względem siebie: zlewozmywaka, lodówki i kuchenki. Zachowanie odpowiednich odległości między nimi pozwoli na przyspieszenie prac kuchennych, a także komfort w poruszaniu się po kuchni. Niezbędne sprzęty i produkty powinny być ustawione w następujący sposób: między lodówką a zlewozmywakiem należy zachować odległość w przedziale 120 – 210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką 120 – 210 cm i między lodówką a kuchenką 120 – 270 cm. Miejscem łączącym powyższe strefy jest z reguły blat, choć może go zastąpić wyspa kuchenna.
Jeżeli uda nam się już w odpowiedni sposób rozplanować meble, musimy zadbać o ich należyty wygląd i cechy fizyczne. Ze względu na specyficzne warunki panujące w kuchni, powinniśmy dostosować do nich nasze umeblowanie. Przede wszystkim powinno ono być odporne na działanie wysokich temperatur oraz wilgoci, posiadać podwyższone współczynniki ścieralności oraz podatności na zniszczenia. Powinny być także stworzone z materiałów ułatwiających sprzątanie. Cechy fizyczne można połączyć z pięknym wyglądem poprzez zakup mebli wykonanych z naturalnych materiałów, np. bambusa, wysokiej klasy drewna oraz zastosowania odpowiednich oklein na frontach mebli.
Spójność aranżacji kuchennej w dużej mierze uzależniona jest od tego, co znajduje się w reszcie pomieszczeń. Dotyczy to zwłaszcza wnętrz sąsiadujących z kuchnią bezpośrednio, zwykle jadalni bądź salonu. Razem muszą one tworzyć wspólną całość, gdzie poszczególne detale i elementy wykończenia nie wykluczają się. Co więcej, układ przestrzenny nie powinien utrudniać poruszania się po samej kuchni, jak i wchodzenia oraz wychodzenia z niej.
Katalogowe kuchnie urzekają przede wszystkim przez fakt, iż nie znajduje się w nich nic zbędnego. Blaty są wypolerowane i pozbawione zbędnych narzędzi, we wnętrzach szafek panuje porządek, a lodówka nie jest zagracona przez kilogramy często zbędnego jedzenia. Taka harmonia możliwa jest do osiągnięcia, jeżeli nasza kuchnia będzie odpowiednio zaprojektowania. Aby zachować względny porządek w najbardziej widocznych miejscach, dobrym rozwiązaniem będą wszelkiej maści zabudowane szafki i szuflady. Z zewnątrz są praktycznie niewidoczne i stanowią ciągłą strukturę kuchenną. Wewnątrz natomiast mogą kryć całą masę pudełek, zastaw stołowych, ścierek oraz sztućców. Innym, doskonałym rozwiązaniem jest niewielka spiżarnia w sąsiedztwie kuchni. To alternatywa dla przechowywania posiłków i artykułów spożywczych, a także znaczne odciążenie lodówki i szafek od zbędnych składników.
Artykuł powstał we współpracy z Domy w Stylu
WhPr
Tagi: architektura, budownictwo, dom, kuchnia
Dodaj komentarz