Niedoczynność tarczycy wywołana przez niskokaloryczne diety i intensywny wysiłek fizyczny to coraz częściej spotykane zjawisko. Zwykle dotyczy ono kobiet, które do rozpoczętej diety cud dołączyły forsujące treningi w oczekiwaniu na szybkie i spektakularne rezultaty. Niestety w takim wypadku zostaje osiągnięty odwrotny efekt, ponieważ organizm usypia wówczas metabolizm, uniemożliwiając osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Jak zatem powinna wyglądać dieta i postępowanie w przypadku niedoczynności tarczycy?
Wbrew pozorom leczenie niedoczynności tarczycy nie zawsze wymaga stosowania leków hormonalnych – zdarza się, że nie są one konieczne, szczególnie na początku. Walkę z chorobą skutecznie wspiera za to prowadzenie zdrowego stylu życia oraz właściwa dieta. Wykluczenie z jadłospisu szkodliwych substancji, zmiana proporcji składników pokarmowych oraz wybór naturalnych produktów może pozytywnie wpłynąć na stan chorego wraz z poprawą jego samopoczucia, ustąpieniem zmęczenia, zwiększeniem energii życiowej oraz polepszeniem wyglądu włosów i paznokci.
Szkodliwe (nie tylko przy niedoczynności tarczycy) są słodycze, produkty bogate w tłuszcze trans, oraz takie zawierające sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu. Wyłączenie z diety produktów przetworzonych jest niezbędne. Tyczy się to również nabiału, przede wszystkim tego dostępnego w sklepach. W niedoczynności tarczycy szkodliwy jest również gluten znajdujący się w pszenicy i jęczmieniu, dlatego należy zrezygnować z kasz czy makaronów. Co więcej, zarówno gluten, jak i nabiał wykazują działanie prozapalne i nasilające objawy niedoczynności. Trzeba też uważać na warzywa krzyżowe takie jak kapusta, kalafior czy brokuły i spożywać je jedynie w formie gotowanej oraz w umiarkowanych ilościach.
Bardzo istotnym składnikiem diety osób cierpiących na niedoczynność tarczy jest jod, który znajduje się m.in. w małych rybach morskich. Wskazane jest także spożycie warzyw i owoców będących źródłem witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Dozwolone jest spożycie dobrych tłuszczów w postaci oleju kokosowego, awokado czy smalcu, a także słoniny i oliwy z oliwek oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Warto też sięgnąć po dobrej jakości mięso, a nawet podroby. Znaczenie ma również uzupełnianie elektrolitów za sprawą używania soli himalajskiej lub morskiej. Wartościowe dla osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy będą także fermentowane produkty jak choćby kiszonki. W żadnym wypadku nie można zapominać o spożyciu od 1,5 do 2 litrów wody dziennie.
Poza optymalizacją diety oraz stylu życia, w wielu przypadkach zalecana jest także suplementacja. Najczęściej polega ona na dostarczaniu organizmowi witaminy D, selenu, cynku, witamin z grupy B i magnezu oraz następujących witamin: C, E i A. Polecane jest również stosowanie kwasów omega 3, ashwagandhy oraz probiotyków. Zawsze jednak włączenie suplementacji powinno opierać się na wynikach badań przeanalizowanych przez lekarza. Należy też pamiętać, że nie każdy przypadek wymaga wykluczenia wszystkich wymienionych wyżej produktów!
Artykuł stworzono we współpracy z czasopismem Body Challenge.
WhPr
Tagi: dieta, tarczyca, zdrowieCiekawy artykuł – taki o niczym
Dodaj komentarz