Logo strony
Logo strony
dziczyzna

Dziczyzna – tradycja polskiej kuchni
Opublikowano: 6 lutego 2020

W każdej światowej kuchni istnieją tradycyjne przysmaki, bez których dany kraj nie byłby sobą. Nie da się być we Włoszech i nie spróbować tradycyjnej włoskiej pizzy. Nie można odmówić sobie croissanta na śniadanie będąc we Francji. Najlepszy barszcz ukraiński zjemy w jego rodowitej Ukrainie, a klasyczna fish and chips kojarzyć może się nam tylko z Anglią. Także my, Polacy, mamy swoje tradycyjne dania i przysmaki, bez których ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Jednym z takich potraw, czy raczej głównym składnikiem, jest dziczyzna, której wyjątkowy smak i aromat doceniali przed wiekami nasi królowie.

Niepodważalne zalety leśnego mięsa

Dziczyzna wraca do łask i coraz chętniej wybierana jest przez Polaków. Coraz więcej osób świadomie wybiera produkty, które wkłada do koszyka i na swój talerz. Rezygnujemy z artykułów przetworzonych, pełnych sztucznych chemicznych składników. Wybieramy mięso, które zagwarantuje nam zdrowie zamiast niestrawności, a nie od dziś wiadomo, że najlepszym mięsem dostępnym na polskim rynku jest dziczyzna. Mięso z dzika, sarny czy jelenia nie zawiera w sobie żadnych antybiotyków, sztucznych hormonów, czy resztek GMO.

Obfituje w masę składników odżywczych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo – białka bogate w aminokwasy, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B. Dziczyzna to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, cholesterolu i kalorii. Nie każdy o tym wie, ale dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Idealnie nadaje się dla osób z anemią, nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, osób odchudzających się czy takich o delikatnym żołądku, jak choćby dzieci czy osoby starsze. Dziczyzna nie powoduje alergii pokarmowych, a jej regularne spożywanie działa prozdrowotnie.

Choć wielu osobom dziczyzna może kojarzyć się jedynie ze smalcem z dzika czy pieczonym udźcem sarny, to prawda jest taka, że z mięsa jelenia, sarny czy dzika można przygotować wiele dań głównych, przystawek i zup, a każda z nich zachwyci swoim smakiem. Dziczyzna to mięso smażone, pieczone, grillowane, gotowane czy wędzone. to wyjątkowe wyroby wędliniarskie w postaci kiełbasy myśliwskiej, kiełbasy krakowskiej z jelenia czy pasztetu z sarny. Jeśli jednak wydaje ci się, że to wszystko już znasz i próbowałeś wszystkich wyżej wymienionych przysmaków, to zastanów się, czy jadłeś kiedyś chorizo z dzika?

 

Chorizo z dzika – polska wersja hiszpańskiego przysmaku

Chorizo to znana na całym świecie kiełbasa hiszpańska. Charakteryzuje się swoim czerwonym kolorem, który zawdzięcza dużej ilości papryki w składzie, oraz delikatnym białym nalotem, który powstaje podczas produkcji. A musisz wiedzieć, że choć chorizo produkowane jest od setek lat, to na przestrzeni wieków nie zmieniło się nic – ta wyjątkowa kiełbasa suszona jest przez osiem tygodni dokładnie tak samo, jak w XVI wieku!

Tradycyjne chorizo wytwarza się z wieprzowiny, jednak warto spróbować polskiej wariacji hiszpańskiego przysmaku, która została stworzona przez pasjonatów myślistwa. Chorizo z dzika to kiełbasa w stu procentach składająca się z najlepszych kawałków mięsa z dzika i przesycona, tak jak oryginał, czerwoną papryką. Ma niepowtarzalny smak, ponieważ z jednej strony jej smak jest bardzo wyrazisty, a z drugiej delikatny, dzięki polskiej dziczyźnie. Chorizo z dzika to jeden z tych przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować przynajmniej raz w życiu.

Jeśli obawiasz się, że próbowanie surowej suszonej kiełbasy z dzika nie jest dla ciebie, to proponujemy przyrządzić przepyszne dania z chorizo z dzika. Koniecznie musisz spróbować makaronu z chorizo, mozzarellą i cebulą. Każdego zachwyci też pizza z chorizo z dzika, której kiełbasa nada niepowtarzalnego smaku. A może spróbujesz zapiekanki ziemniaczanej z chorizo lub leczo z dodatkiem tej wyjątkowej kiełbasy? Możliwości jest wiele, ale tylko jedno jest pewne – pokochasz ten smak od pierwszego kęsa.

 

Leśniczówka – dziczyzna najwyższej jakości

Jeśli chcesz spróbować naszego wyjątkowego chorizo z dzika oraz innych niesamowitych przysmaków z dziczyzny, to zapraszamy do naszego sklepu. Leśniczówka to firma założona przez pasjonatów myślistwa, którzy starannie wybierają najlepsze mięso, a następnie tworzą wyroby według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nasze produkty sprawiają, że każdy staje się smakoszem dziczyzny. Wejdź do krainy dziczyzny i pokochaj polską tradycję wzmocnioną o nutkę nowoczesności.

Artykuł powstał przy współpracy z  lesniczowka.net / WhPr 

Tagi: , , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

karmy dla szczeniaków

Najlepsze karmy dla szczeniaków – jak w...

Wybór odpowiedniej karmy dla szczeniaków jest kluczowy dla ich zdroweg...
karma mokra dla kota

Dlaczego karma mokra dla kota powinna być czę...

Właściwie dobór diety dla kota jest kluczowy dla jego zdrowia i dobreg...
Detoks organizmu

Detoks Organizmu – Jak Osiągnąć...

Detoks organizmu to proces oczyszczania ciała z toksy...