W każdej światowej kuchni istnieją tradycyjne przysmaki, bez których dany kraj nie byłby sobą. Nie da się być we Włoszech i nie spróbować tradycyjnej włoskiej pizzy. Nie można odmówić sobie croissanta na śniadanie będąc we Francji. Najlepszy barszcz ukraiński zjemy w jego rodowitej Ukrainie, a klasyczna fish and chips kojarzyć może się nam tylko z Anglią. Także my, Polacy, mamy swoje tradycyjne dania i przysmaki, bez których ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Jednym z takich potraw, czy raczej głównym składnikiem, jest dziczyzna, której wyjątkowy smak i aromat doceniali przed wiekami nasi królowie.
Dziczyzna wraca do łask i coraz chętniej wybierana jest przez Polaków. Coraz więcej osób świadomie wybiera produkty, które wkłada do koszyka i na swój talerz. Rezygnujemy z artykułów przetworzonych, pełnych sztucznych chemicznych składników. Wybieramy mięso, które zagwarantuje nam zdrowie zamiast niestrawności, a nie od dziś wiadomo, że najlepszym mięsem dostępnym na polskim rynku jest dziczyzna. Mięso z dzika, sarny czy jelenia nie zawiera w sobie żadnych antybiotyków, sztucznych hormonów, czy resztek GMO.
Obfituje w masę składników odżywczych, bez których ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować prawidłowo – białka bogate w aminokwasy, łatwo przyswajalne żelazo, magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B. Dziczyzna to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, cholesterolu i kalorii. Nie każdy o tym wie, ale dziczyzna jest mięsem chudszym od drobiu! Idealnie nadaje się dla osób z anemią, nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, osób odchudzających się czy takich o delikatnym żołądku, jak choćby dzieci czy osoby starsze. Dziczyzna nie powoduje alergii pokarmowych, a jej regularne spożywanie działa prozdrowotnie.
Choć wielu osobom dziczyzna może kojarzyć się jedynie ze smalcem z dzika czy pieczonym udźcem sarny, to prawda jest taka, że z mięsa jelenia, sarny czy dzika można przygotować wiele dań głównych, przystawek i zup, a każda z nich zachwyci swoim smakiem. Dziczyzna to mięso smażone, pieczone, grillowane, gotowane czy wędzone. to wyjątkowe wyroby wędliniarskie w postaci kiełbasy myśliwskiej, kiełbasy krakowskiej z jelenia czy pasztetu z sarny. Jeśli jednak wydaje ci się, że to wszystko już znasz i próbowałeś wszystkich wyżej wymienionych przysmaków, to zastanów się, czy jadłeś kiedyś chorizo z dzika?
Chorizo to znana na całym świecie kiełbasa hiszpańska. Charakteryzuje się swoim czerwonym kolorem, który zawdzięcza dużej ilości papryki w składzie, oraz delikatnym białym nalotem, który powstaje podczas produkcji. A musisz wiedzieć, że choć chorizo produkowane jest od setek lat, to na przestrzeni wieków nie zmieniło się nic – ta wyjątkowa kiełbasa suszona jest przez osiem tygodni dokładnie tak samo, jak w XVI wieku!
Tradycyjne chorizo wytwarza się z wieprzowiny, jednak warto spróbować polskiej wariacji hiszpańskiego przysmaku, która została stworzona przez pasjonatów myślistwa. Chorizo z dzika to kiełbasa w stu procentach składająca się z najlepszych kawałków mięsa z dzika i przesycona, tak jak oryginał, czerwoną papryką. Ma niepowtarzalny smak, ponieważ z jednej strony jej smak jest bardzo wyrazisty, a z drugiej delikatny, dzięki polskiej dziczyźnie. Chorizo z dzika to jeden z tych przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować przynajmniej raz w życiu.
Jeśli obawiasz się, że próbowanie surowej suszonej kiełbasy z dzika nie jest dla ciebie, to proponujemy przyrządzić przepyszne dania z chorizo z dzika. Koniecznie musisz spróbować makaronu z chorizo, mozzarellą i cebulą. Każdego zachwyci też pizza z chorizo z dzika, której kiełbasa nada niepowtarzalnego smaku. A może spróbujesz zapiekanki ziemniaczanej z chorizo lub leczo z dodatkiem tej wyjątkowej kiełbasy? Możliwości jest wiele, ale tylko jedno jest pewne – pokochasz ten smak od pierwszego kęsa.
Jeśli chcesz spróbować naszego wyjątkowego chorizo z dzika oraz innych niesamowitych przysmaków z dziczyzny, to zapraszamy do naszego sklepu. Leśniczówka to firma założona przez pasjonatów myślistwa, którzy starannie wybierają najlepsze mięso, a następnie tworzą wyroby według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Nasze produkty sprawiają, że każdy staje się smakoszem dziczyzny. Wejdź do krainy dziczyzny i pokochaj polską tradycję wzmocnioną o nutkę nowoczesności.
Artykuł powstał przy współpracy z lesniczowka.net / WhPr
Tagi: dziczyzna, dzik, GMO, Jedzenie, mięso
Dodaj komentarz