Logo strony
Logo strony
koktajle bezalkoholowe

kolorowe koktajle alkoholowe i bezalkoholowe
Opublikowano: 5 lutego 2018

Przewodnik Barmana Jerrego Thomasa pochodzący z 1887 r.  podaje, że najbardziej charakterystyczną i wspólną cechą dobrze przygotowanych drinków jest połączenie cytryny, bądź limonki i wody gazowanej. W książce Jerry’ego Thomasa zamieszczono 300 receptur na drinki. Większość z nich do dziś jest stosowana przez barmanów. Poznaj przepisy na najsłynniejsze koktajle i drinki!

Bezalkoholowy drink na bazie wiśni i cytryny

40 ml soku wiśniowego, 20 ml syropu cukrowego i soku z cytryny, 30 ml toniku, lód, cukier

Do shakera dodaj składniki oprócz cukru. Przelej przez sito i wlej do kielicha koktajlowego. Na koniec oprósz cukrem pudrem.

Bezalkoholowy drink jabłkowy

40 ml syrop jabłkowy, 100 ml wody gazowana, lód, gałązka rozmarynu, plastry jabłka

Do shakera wlej syrop i wodę. Do szklanki dodaj lód i przelej koktajl, udekoruj rozmarynem i plastrami jabłka.

Bezalkoholowy drink ogórkowy

świeży ogórek, cytryna, gazowana woda, lód

Szczoteczką wyczyść ogórka i cytrynę, następnie pokrój w cienkie plastry. Umieść je w wysokiej butelce, wymieszaj z wodą i lodem. Wstaw na godzinę do lodówki.

Bezalkoholowe mojito

garść listków mięty, plastry limonki, pokruszony lód, 2 łyżki cukru trzcinowego, 100 ml gazowanej wody, sok z czerwonego grejpfruta, gwiazdki anyżu do dekoracji

Do szklanki wrzuć parę listków mięty, plasterki limonki, pokrusz lód. Wszystko zasyp cukrem i rozgnieć składniki. Wlej wodę i sok z grejpfruta. Mojito ozdób miętą i gwiazdką z anyżu.

Drink po irlandzku

30 ml syropu klonowego, 30 ml irlandzkiego likieru, 30 ml skondensowanego mleka, lód, ziarenka kawy

Do shakera dodaj lód, syrop klonowy, likier, mieszaj, aż powstanie piana. Przelej do kielicha i udekoruj drink ziarnami kawy.

Męski drink

30 ml bourbona, 30 ml wermutu, 30 ml campari, lód, czarne oliwki, skórka pomarańczy

Zmieszaj bourbon, wermut, campari do szklanki z lodem. Następnie udekoruj zmieszane trunki oliwkami i skórką pomarańczy.

Drink cytrusowy

60 ml rumu, 30 ml sok z cytryny, 50 ml soku z pomarańczy, lód, plastry pomarańczy, mięta, anyż

Do shakera wsyp lód i składniki. Do szklanki wlej zmieszane składniki i udekoruj plastry pomarańczy, listki mięty i gwiazdki anyż.

Drink malinowy

40 ml teguill, 30 ml soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, garść malin mrożonych, mięta

Zblenduj składniki, przelej do kieliszka i udekoruj go miętą.

Na zakończenie ciekawostka. Mieszanki alkoholowe doskonale znane były już w XVI wieku świadczy o tym angielska książka z 1540 roku, która zawiera przepis na napój z dodatkiem mięty pieprzowej. W kulinarnym przewodniku zwarte były również porady jak sporządzić m.in. poncz, który pochodzi z Indii, a pokochali go przede wszystkim Anglicy.  Zachwycał podaniem (w dwóch wersjach, na zimo lub ciepło), ale i smakiem. Przygotowany z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina.

 

 

Tagi: , , , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Liczba komentarzy: Jeden komentarz
  • shakery barmańskie pisze:

    Drinki przygotowywane w shakerze barmańskim to kwintesencja dobrego smaku. Mogą być nawet bezalkoholowe, ale odpowiednie wymieszanie i stworzenie zgodnie ze standardem miksologii sprawia, że takie drinki są przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

Wyposażenie cukierni

Niezbędny sprzęt w każdej cukierni...

Wyposażenie cukierni odgrywa kluczową rolę w codziennej pracy, umożliw...
dzbanki filtrujące

Dlaczego warto inwestować w sprzęt zapewniają...

W dzisiejszych czasach, gdy jakość wody z kranu pozostawia wiele do ży...
folia stretch

Jakie ma zastosowanie folia stretch?...

Folia stretch to wszechstronny materiał opakowaniowy, który znajduje s...
Czekolada w saszetkach

Jak wybrać najlepszą czekoladę w saszetkach d...

Czekolada w saszetkach to produkt, który zdobywa coraz większą popular...