Przewodnik Barmana Jerrego Thomasa pochodzący z 1887 r. podaje, że najbardziej charakterystyczną i wspólną cechą dobrze przygotowanych drinków jest połączenie cytryny, bądź limonki i wody gazowanej. W książce Jerry’ego Thomasa zamieszczono 300 receptur na drinki. Większość z nich do dziś jest stosowana przez barmanów. Poznaj przepisy na najsłynniejsze koktajle i drinki!
40 ml soku wiśniowego, 20 ml syropu cukrowego i soku z cytryny, 30 ml toniku, lód, cukier
Do shakera dodaj składniki oprócz cukru. Przelej przez sito i wlej do kielicha koktajlowego. Na koniec oprósz cukrem pudrem.
40 ml syrop jabłkowy, 100 ml wody gazowana, lód, gałązka rozmarynu, plastry jabłka
Do shakera wlej syrop i wodę. Do szklanki dodaj lód i przelej koktajl, udekoruj rozmarynem i plastrami jabłka.
świeży ogórek, cytryna, gazowana woda, lód
Szczoteczką wyczyść ogórka i cytrynę, następnie pokrój w cienkie plastry. Umieść je w wysokiej butelce, wymieszaj z wodą i lodem. Wstaw na godzinę do lodówki.
garść listków mięty, plastry limonki, pokruszony lód, 2 łyżki cukru trzcinowego, 100 ml gazowanej wody, sok z czerwonego grejpfruta, gwiazdki anyżu do dekoracji
Do szklanki wrzuć parę listków mięty, plasterki limonki, pokrusz lód. Wszystko zasyp cukrem i rozgnieć składniki. Wlej wodę i sok z grejpfruta. Mojito ozdób miętą i gwiazdką z anyżu.
30 ml syropu klonowego, 30 ml irlandzkiego likieru, 30 ml skondensowanego mleka, lód, ziarenka kawy
Do shakera dodaj lód, syrop klonowy, likier, mieszaj, aż powstanie piana. Przelej do kielicha i udekoruj drink ziarnami kawy.
30 ml bourbona, 30 ml wermutu, 30 ml campari, lód, czarne oliwki, skórka pomarańczy
Zmieszaj bourbon, wermut, campari do szklanki z lodem. Następnie udekoruj zmieszane trunki oliwkami i skórką pomarańczy.
60 ml rumu, 30 ml sok z cytryny, 50 ml soku z pomarańczy, lód, plastry pomarańczy, mięta, anyż
Do shakera wsyp lód i składniki. Do szklanki wlej zmieszane składniki i udekoruj plastry pomarańczy, listki mięty i gwiazdki anyż.
40 ml teguill, 30 ml soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, garść malin mrożonych, mięta
Zblenduj składniki, przelej do kieliszka i udekoruj go miętą.
Na zakończenie ciekawostka. Mieszanki alkoholowe doskonale znane były już w XVI wieku świadczy o tym angielska książka z 1540 roku, która zawiera przepis na napój z dodatkiem mięty pieprzowej. W kulinarnym przewodniku zwarte były również porady jak sporządzić m.in. poncz, który pochodzi z Indii, a pokochali go przede wszystkim Anglicy. Zachwycał podaniem (w dwóch wersjach, na zimo lub ciepło), ale i smakiem. Przygotowany z pięciu składników: herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina.
Tagi: alkohol, Drink, koktajl, kuchnia, Mojito
Drinki przygotowywane w shakerze barmańskim to kwintesencja dobrego smaku. Mogą być nawet bezalkoholowe, ale odpowiednie wymieszanie i stworzenie zgodnie ze standardem miksologii sprawia, że takie drinki są przepyszne 🙂
Dodaj komentarz