Witamina K obecna jest w wielu różnych produktach. Ma ona niezwykle istotne znaczenie z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga ona bowiem proces krzepnięcia krwi, wpływa również na zdrowie kości oraz serca. W których produktach można znaleźć największe ilości witaminy K?
Należy zwrócić uwagę, że istnieją dwa rodzaje witaminy K – K1 oraz K2. Pierwsza z nich występuje znacznie częściej. Można ją znaleźć w wielu zielonych warzywach oraz olejach roślinnych. Z kolei witaminę K2 można spotkać w kilku produktach pochodzenia zwierzęcego oraz niektórych sfermentowanych warzywach.
Co ważne, witamina K należy do grupy witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że organizm przyswaja ją zdecydowanie lepiej po rozpuszczeniu w oleju.
Niedobór witaminy K może mieć poważne konsekwencje dla organizmu człowieka. Bez niej niemożliwa jest bowiem produkcja trombotyny, która odpowiada za krzepnięcie krwi oraz zdrowie kości. Niedobór witaminy K może doprowadzić nie tylko do wydłużenia procesu krzepnięcia krwi, ale nawet w skrajnych przypadkach do powstawania krwotoków.
Przeprowadzone badania laboratoryjne wskazały, że witamina K działa przeciwnowotworowo w niektórych przypadkach. Przede wszystkim chodzi tutaj jednak o syntetyczną witaminę K, która cechuje się większą cytotoksycznością wobec komórek nowotworowych niż jej odpowiedniki pochodzenia naturalnego. Jej działanie prowadzi do programowanej śmierci komórek rakowych.
Witamina K stosowana jest również w przemyśle kosmetycznym. Najczęściej chodzi o preparaty przeznaczone dla osób posiadających cerę naczynkową. Jej działanie polega na likwidowaniu zaczerwienień, a także rozjaśnianiu skóry. Kosmetyki zawierające witaminę K są polecane również osobom starszym, które z tworzeniem się niewielkich siniaków.
Jak już zostało wcześniej wspomniane, witamina K występuje głównie w zielonych warzywach. Pierwszym z jej źródeł jest jarmuż. 100 g tego warzywa zapewnia 681% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Podobne wartości można znaleźć w boćwinie szwajcarskiej. Otóż zawiera ona w 100 g 692% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Bogatym źródłem witaminy K jest także szpinak. Otóż w jego 100 g znajduje się 40% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Brokuły również są warzywem bogatym w witaminę K. Ich 100 g to 118% zalecanego dziennego zapotrzebowania. Podobną wartość zawiera brukselka – 117%. Mniej witaminy K można znaleźć w fasolce szparagowej. Mianowicie warzywo to dostarcza organizmowi 40% zalecanego dziennego zapotrzebowania w 100 g. Z kolei 100 g zielonego groszku to 22% dziennego zapotrzebowania.
Witaminę K można znaleźć również w owocach. 100 g kiwi dostarcza organizmowi 34% zalecanego dziennego zapotrzebowania, z kolei 100 g śliwek to już 47%, a awokado – 18%.
Witamina K ma niemałe znaczenie z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiada ona przede wszystkim za właściwy przebieg procesu krzepnięcia krwi, a ponadto zapobiega rozwojowi nowotworów. Warto więc wiedzieć, w których produktach można znaleźć największe jej ilości. Jeżeli natomiast ktoś cierpi z powodu niedoborów witaminy K, wówczas warto rozpocząć jej przyjmowanie w tabletkach.
Paweł Stasiuk
Tagi: dieta, Jedzenie, Witamina K, witaminy, zdrowieOgórek – nie sądzę
Najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny
Dodaj komentarz