Logo strony
Logo strony
pierwsza randka

Pierwsza randka w restauracji – jak się zachować
Opublikowano: 27 listopada 2019

Pierwsza randka to często trudny temat, do którego podejść można na wiele sposobów. Jest jednak kilka uniwersalnych zasad, które pozwolą wypaść dobrze, dzięki czemu pozostawimy po sobie pozytywne wrażenie.

Jakie miejsce wybrać

Przede wszystkim, trzeba skupić się na wyborze restauracji, w której spokojnie usiądziemy przy stoliku, będziemy mogli łatwo i komfortowo rozmawiać. Warto poznać to miejsce wcześniej, by chociażby wybrać stolik w najlepszej lokalizacji. Warto jest wybrać miejsce, które nie jest bardzo drogie, ponieważ może on okazać się zbyt 'sztywne’, co często zabija klimat i sprowadza relację na zbyt oficjalne tory.

Musimy poznać też preferencje zapraszanej kobiety. Jeżeli np. nie je ona mięsa, warto się upewnić, że w karcie znajduje się odpowiednio dużo pozycji wegetariańskich lub wegańskich. Często problematyczne są restauracje nastawione na ryby i owoce morza. Zanim zdecydujemy się na knajpy orientalne, upewnijmy się, że nasza towarzyszka komfortowo czuje się podczas jedzenia przy użyciu pałeczek. Postawienie jej w kłopotliwej sytuacji, może doprowadzić do negatywnego odbioru naszej osoby. Inne, trudne w spożywaniu potrawy jak homary, to również nie jest najlepszy pomysł. Warto również zwrócić uwagę na lokalizację. Tak, aby dojazd nie był utrudniony, oraz aby w okolicy znajdowały się miejsca, w których można kontynuować spotkanie, nie ograniczając się jedynie do obiadu czy kolacji.

Pierwsza randka – Co zamówić?

Najprostszą odpowiedzią jest to, na co masz ochotę. Unikajmy potraw o których nic nie wiemy. Warto skompletować zamówienie w postaci napoju, przystawki i dania głównego. Deser, najczęściej zamawia się pod koniec głównej potrawy. Często kobiety pytają o polecenie jakiejś potrawy. Nasza rekomendacja powinna uwzględniać preferencje zaproszonej kobiety, raczej powinno się unikać polecania potraw ostrych oraz ciężkich. Zapytanie kelnera o pomoc nie jest niczym złym, często pozwala na uniknięcie nietrafionego zamówienia. W wielu kręgach przyjęło się, że to kobieta wybiera deser dla obu osób. Nie bój się jednak podać swojej sugestii.

Płatność i napiwek

Spotkać się można z dwoma podejściami. Pierwsze mówi, że bezsprzecznie, to mężczyzna powinien zapłacić za wszystko. Drugie sugeruje, że mężczyzna powinien zasugerować, że zapłaci, jednak jeżeli zaproszona kobieta chce pokryć połowę rachunku, nie należy z nią o to walczyć. Można jeszcze przed zamówieniem posiłku powiedzieć, że chcemy za niego zapłacić. Przed samą wizytą, warto się upewnić, że restauracja przyjmuje płatność kartą. Pozwoli to na uniknięcie kłopotliwych sytuacji.

Napiwek należy zostawić w sytuacji, gdy opłata za obsługę nie została doliczona automatycznie do rachunku. Przyjęło się, że powinno być to ok. 10%, jednak warto zaokrąglić go do pełnej kwoty. Jeżeli nie byliśmy zadowoleni z jakości obsługi, możemy oczywiście napiwku nie zostawiać, jednak warto poinformować zaproszoną osobę, że właśnie z tego powodu tak działamy. Jeżeli jednak to samo jedzenie, a nie praca kelnera nam nie odpowiadało, nie powinniśmy karać obsługi za to, jak pracują kucharze.

WhPr

Tagi: , ,

Udostępnij ten post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Liczba komentarzy: Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści

dostawa jedzenia

Dostawa jedzenia – Polacy rzadko zamawiają na...

Gastronomia przeżywa prawdziwy kryzys....