Wiele osób pragnie się zdrowo odżywiać, w związku z czym ograniczają one spożycie pewnych produktów. Wiele informacji na temat najzdrowszych produktów można znaleźć w Internecie, podobnie rzecz ma się z tymi, które są niezdrowe. Okazuje się jednak, że część tych niezdrowych produktów jest zdrowsza, niż wydawało się do tej pory.
Przyjęło się, że czerwone mięso jest zdecydowanie mniej zdrowe niż białe. Szczególnie dotyczy to wieprzowiny, która przez wiele osób uznawana jest za tłustą. Okazuje się jednak, że nie należy całkowicie wykluczać z diety czerwonego mięsa, chyba że ktoś przeszedł całkowicie na dietę wegetariańską bądź wegańską. Jest ono bowiem źródłem białka, żelaza oraz witaminy B12. Jeżeli zaś chodzi o argument dotyczący powiązania spożycia czerwonego mięsa z rozwojem choroby wieńcowej, to jest on jak najbardziej zasadny, aczkolwiek wiele zależy od tego, w jaki sposób zostało ono przetworzone oraz ilości sodu.
Masło orzechowe jest dość kalorycznym produktem, jednakże bardzo lubianym, szczególnie przez dzieci. Wybierając produkt, należy zapoznać się z informacjami zawartymi na jego etykiecie. Niektóre produkty zawierają bowiem duże ilości cukru oraz olejów, które sprawiają, że dane masło nie wpływa najlepiej na zdrowie. Najlepsze jest więc masło wykonane wyłącznie z orzechów oraz soli.
Białe pieczywo, które można kupić w sklepie, zazwyczaj nie zawiera większych wartości odżywczych. Inaczej wygląda sprawa w przypadku chleba przygotowanego w warunkach domowych. Można go wzbogacić o ulubione dodatki, a ponadto jest on wolny od wszelkiego rodzaju konserwantów.
Większość osób pizza kojarzy się przede wszystkim z fast foodem. Wiele osób unika jej w obawie przed dużą ilością tłuszczu oraz pustymi kaloriami. Nie w każdym przypadku musi tak jednak być. Wystarczy bowiem przygotować pizzę we własnej kuchni, na cienkim cieście i z dużą ilością warzyw oraz przypraw. Jako jeden z dodatków można potraktować również mięso kurczaka lub rybę.
Niektórzy twierdzą, że spożywanie ziemniaków nie ma większego sensu, nazywając je przy tym „zapychaczem”. Nie jest to jednak prawda. Otóż tak popularne w polskiej kuchni ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, magnez i witaminę C, a także błonnik. Najzdrowsze są ziemniaki gotowane oraz pieczone, z kolei warto ograniczyć spożywanie frytek.
Prażona kukurydza kojarzy się nieodłącznie z przekąską, którą można dostać w kinie. Ma ona wielu przeciwników przede wszystkim na dużą zawartość soli. Same ziarna natomiast stanowią źródło błonnika. Żeby popcorn był możliwie najzdrowszy, warto go zrobić samodzielnie w domu.
Czekolada jest przysmakiem wielu dzieci, ale z chęcią sięgają po nią również dorośli. Najlepsza z punktu widzenia zdrowia organizmu człowieka jest czekolada gorzka. Powinna ona zawierać co najmniej 70% kakao. Zawiera ona polifenole, czyli substancje zwalczające wolne rodniki.
Każdy chciałby odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Obecnie wybór produktów na sklepowych półkach jest niezwykle bogaty. Okazuje się jednak, że nawet wśród tych, które wydają się na pierwszy rzut oka niezdrowe, w rzeczywistości mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Czasami wystarczy bowiem nieco inaczej przygotować dany produkt albo wybrać jego zamiennik w sklepie.
Paweł Stasiuk
Tagi: czekolada, czerwone mięso, Jedzenie, Pizza, Popcorn, zdrowieCo za debil to pisał
A co jest nie tak w tym materiale?
Wszystko można, a nawet należy jeść, byle z umiarem. Przesada nigdy nie jest dobra dla zdrowia.
Dodaj komentarz