Ryby uchodzą za jeden z najzdrowszych produktów, jakie można kupić w sklepach. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ zawierają one rozmaite substancje pozytywnie wpływające na zdrowie człowieka. Niemniej jednak spożywanie niektórych gatunków ryb w nadmiarze może być szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Na które ryby należy zatem uważać?
Tilapia jest rybą, która powszechnie jest hodowana w Azji. Stamtąd też trafia najczęściej do polskich sklepów. Ryby te żyją w brudnych zbiornikach, a ponadto karmione są paszami zawierającymi antybiotyki oraz inne substancje mające na celu przyspieszenie ich wzrostu. Następnie przenikają one do mięsa tilapii, które jest spożywane przez konsumentów. W związku z tym z jedzenia tego gatunku ryb zrezygnować powinny osoby, które mają problemy z sercem oraz cierpiące na alergię.
Panga jest kolejną rybą, która pochodzi z Azji, głównie z Chin i Wietnamu. Pojawia się ona dość często na wielu polskich stołach ze względu na niską cenę. Niestety idzie ona w parze z marną jakością. Pangę można bardzo często spotkać również w barach, również tych, które funkcjonują nad Bałtykiem. Sprzedawane w Polsce ryby hodowane są w zanieczyszczonych zbiornikach. Są one karmione antybiotykami, hormonami oraz paszami zawierającymi pestycydy. Nic zatem dziwnego, że panga uchodzi za najmniej zdrową spośród wszystkich ryb, jakie można znaleźć na stoiskach w supermarketach.
Do grona gatunków ryb, na które należy uważać, zaliczyć trzeba również suma. Ryba ta cechuje się nietypowym wyglądem, ponieważ ma wąsy. Z jej mięsa można przygotować wiele niezwykle smacznych potraw. Jeżeli jednak chodzi o sumy, które można znaleźć w supermarketach, nierzadko pochodzą one z Chin. W ich przypadku także stosowane są karmy zawierające antybiotyki, hormony oraz inne niepożądane substancje. Z kolei sumy pochodzące z polskich jezior są prawdziwym przysmakiem dla koneserów rybnych smaków.
Łosoś jest uznawany za jedną ze smaczniejszych ryb przez wielu konsumentów. Co więcej, jego mięso zawiera dużo kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Niestety łososie hodowlane nie należą do najzdrowszych ryb. Są one bowiem karmione antybiotykami oraz paszami zawierającymi na przykład pestycydy. Alternatywę może stanowić łosoś hodowany w warunkach ekologicznych lub dziki łosoś pacyficzny.
Makrela jest jedną z najpopularniejszych ryb w Polsce. Głównie można ją kupić jako wędzoną oraz w konserwach, niektórzy z kolei chętnie ją przyrządzają na grillu. Pochodząca z Morza Bałtyckiego makrela królewska zawiera jednak znaczne ilości rtęci, która jest trująca. Z tego względu warto zawsze sprawdzać etykiety albo pytać sprzedawców o gatunek tej ryby.
Węgorze można spotkać zarówno nad Bałtykiem, jak i w rejonie jezior mazurskich. Ich mięso jest tłuste i cenione przez wielu smakoszy i miłośników ryb. Należy jednak uważać na węgorza srebrzystego oraz żółtego. Te dwa gatunki mogą być bowiem skażone rtęcią, a także dwufenylami polichlorowanymi.
Tuńczyk należy do najdroższych ryb, jakie można spotkać w polskich sklepach. Jego mięso cenione jest na całym świecie przez smakoszy, szczególnie w Japonii, we Włoszech czy też w Hiszpanii. Najczęściej jest on kupowany w postaci konserw, po czym trafia do rozmaitych sałatek czy dań z makaronem. Należy jednak zwrócić uwagę, że tuńczyk jest rybą zagrożoną wyginięciem oraz na to, że ich mięso również może zawierać rtęć. Wiele zależy od miejsca połowu i czystości wód, w których żył dany tuńczyk.
W polskich sklepach można znaleźć wiele gatunków rozmaitych ryb, które pochodzą nie tylko z rodzimych akwenów, ale i z odległych stron. Niestety ich ceny sprawiają, że konsumenci nierzadko rezygnują z zakupu ryb bądź wybierają najtańsze gatunki. Należy jednak wiedzieć, że niektóre ryby bywają naprawdę szkodliwe dla zdrowia, ponieważ ich mięso zawiera substancje nienadające się do spożycia.
Paweł Stasiuk
Tagi: Łosoś hodowlany, Makrela, Panga, ryby, Sum, Tilapia, Tuńczyk, Węgorz
Panga – to ryba żyjąca w ściekach Azjatyckich miast
A szczupak – gdzie szczupak?
Stary karp to też trucizna
Dodaj komentarz