Wakacje to czas, kiedy nie tylko odpoczywamy, ale również poznajemy nowe miejsca. Zabytki, kultura, inne krajobrazy – z tym kojarzy nam się urlop. Jednak bez dwóch zdań, wakacje to również poznawanie innych smaków. I to chyba jeden z lepszych aspektów urlopu. Porzućmy więc na czas wakacji wszelkie diety i rozsmakujmy się w wakacyjnej kuchni Europy.
Z racji na to, że letnia pogoda w Polsce może zaskoczyć – niestety nie tylko pozytywnie, wielu z nas na cel wakacyjnych wojaży wybiera zdecydowanie cieplejsze regiony Europy. I tak jak Polska słynie z pierogów, pysznych zup i słynnego schabowego, tak również każdy europejski kraj ma swoje perełki w kulinarnej koronie. Warto więc wiedzieć, czego skosztować, wybierając się na wymarzony urlop do ciepłych zakątków Europy. Poniżej przedstawiamy kraje, które chętnie odwiedzamy i przysmaki, w których się rozkochamy.
Półwysep Iberyjski jest bardzo częstym celem wycieczek czy to wakacyjnych, czy nawet weekendowych. Nic dziwnego – Hiszpania to wspaniały kraj, z rewelacyjnymi zabytkami, cudowna pogoda i fenomenalnym jedzeniem. Aby poznać smaki tego kraju, trzeba się bardzo postarać, bo wybór jest ogromny. Z pewnością obowiązkowe jest skosztowanie tapas – czyli małych przekąsek, które Hiszpanie kochają podjadać, zwłaszcza wieczorami.
Jeśli więc chcemy poczuć się jak rasowi tubylcy, koniecznie trzeba spróbować oliwek nadziewanych tuńczykiem lub papryką, kanapeczek z osławiona hiszpańską szynką jamon, calmares rellenos, czyli kalmarów nadziewanych szynka, grzybami i mielonym mięsem. To tylko początek pomysłowych przystawek w hiszpańskim wydaniu. Nie można także zapomnieć o najbardziej chyba popularnym hiszpańskim daniu, jakim jest paella. Jest to danie na bazie smażonego ryżu, które obecnie kojarzy nam się najczęściej z owocami morza. Jednak prawdziwa, tradycyjna paella początkowo podawana była jako danie ze smażonego ryżu, fasoli, kurczaka czy królika. Podczas hiszpańskiego urlopu nie może zabraknąć także słodkości – a tutaj prym wiodą churros, czyli parzone ciasto, smażone na głębokim oleju. Brzmi znajomo? Nic dziwnego, ponieważ w smaku chorros przypominają nasze pączki. Jeśli do tego zamoczymy je w gorącej czekoladzie, mamy przepis na niezapomnianą orgię smakową.
Innym krajem, który kochamy odwiedzać, jest Grecja. Bez względu na to, czy wybierzemy się na część kontynentalną, czy postanowimy urlop spędzić na jednej z setek urokliwych wysp, koniecznie spróbować trzeba mousaki. To jedno ze sztandarowych dań kuchni greckiej, która nawiasem mówiąc, jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Czym zachwyca mousaka? Idealne połączenie bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa, pod pierzynką z sosu beszamelowego, zapiekane z serem… Czy trzeba wyjaśniać, dlaczego tak kochamy tę zapiekankę?
Warto także podczas wypadu do restauracji pokusić się na dolmades, czyli greckie gołąbki. Ich specyficzny smak zawdzięcza się temu, że zamiast tak jak u nas, zawijać je w liście kapusty, Grecy zawijają farsz w liście winogron. Czego natomiast Grecy nie robią? Pod żadnym pozorem nie dodają do jakże popularnej sałatki greckiej sałaty! W Helladzie sałatka grecka to warzywa połączone ze świeżym serem feta oraz oliwkami – te dwa ostatnie składniki to wręcz dobra narodowe Grecji. Z pewnością podczas wakacji w Grecji jak w raju poczują się mięsożercy – greccy kucharze potrafią podać mięso w jedyny w swoim rodzaju sposobów. Tak jak, chociażby słynne kleftiko, czyli mięso z odpowiednią dawką przypraw i warzyw, zapiekane w cieście filo – równie tłustym i smacznym odpowiedniku ciasta francuskiego. To prawdziwe delicje.
Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Europy jest z pewnością Italia. Włoskie smaki od wieków zdobywają rzesze fanów. Wiadomo, że najczęściej kojarzonymi daniami z tej części Europy są makarony wszelkiego rodzaju, jak i pizza. Oczywiście, to obowiązkowe punkty menu podczas wakacji we Włoszech. Jednak warto sięgnąć także po inne tradycyjne przysmaki, które wyjaśniają, dlaczego Włosi są tak radosnymi ludźmi – bo jedzą niebiańskie smakołyki. A zaliczyć do nich można na przykład gnochi – to swego rodzaju odpowiednik polskich kopytek, które podawane mogą być z różnym nadzieniem – ze szpinakiem. Dopuszczalne są też słodkie wariacje z gnochi, jak wersja z kakao.
Kolejnym mącznym daniem, po które warto sięgnąć, są małe pierożki ravioli. Kwadratowy kształt, delikatne ciasto i nadzienie – z mięsa, sera ricotty czy szpinaku – to przepis na kulinarny sukces. Takim samym sukcesem jest cannelloni, czyli makaron w formie dużych rurek, które faszerowane są mięsem lub warzywnym farszem – dosłownie rozpływają się w ustach. Podobnie jak włoskie desery, w których Włosi nie mają sobie równych. Tiramisu z delikatnym serkiem mascarpone likierem i kawą, pana cotta, która nie tylko z nazwy przypomina gotowaną śmietankę czy najpyszniejsze lody na świecie.
Jeśli na miejsce wakacyjnych wojaży wybierzemy Portugalie, to znak, że jesteśmy fanami ryb. Szczególnie godne uwagi są potrawy z dorsza, który przyrządzany jest tutaj na kilkaset sposobów. Decydując się na jeden z nich skosztujesz bacalhau czyli suszonego i solonego dorsza w różnych odmianach. Jeśli chcemy skosztować innych ryb, warto zamówić danie o nazwie caldeirada. To jednogarnkowe danie z różnych gatunków ryb, z dodatkiem warzyw takich jak czosnek, cebula, pomidory i pietruszka. Dla zwiększenia walorów smakowych można dodać też ziemniaki. Całość podlewana jest oliwą z oliwek i białym winem. W Portugalii nawet w formie fast food można zjeść ryby – rekordy popularności bija tutaj grillowane sardynki, które kupić można w ulicznych budach. Jednak spokojnie, jeśli nie jesteśmy amatorami ryb, to w Portugalii czeka na nas między innymi feijoada, czyli wegetariański gulasz z fasoli, chleba, czosnku i kolendry, zapiekany w naczyniu żaroodpornym. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa, proponujemy frango no churrasco, czyli grillowanego kurczaka z czosnkiem, białym winem i ostrymi papryczkami piri – piri – piekielnie dobre.
Jeszcze innym pięknym krajem, który kusi turystów nie tylko widokami czy klimatem, ale również kuchnia jest Francja. A skoro kuchnia francuska, to należy się nastawić na prawdziwe rozkosze dla podniebienia. Począwszy od chrupiących bagietek, które stanowią idealne rozpoczęcie dnia, poprzez 400 gatunków wybornego sera po wyborne tarty, na czele z cebulową. Jeśli lubimy poznawać nowe smaki, to podczas wakacji we Francji warto sięgnąć po kontrowersyjny przysmak, jakim jest foie gras, czyli mus z gęsich lub kaczych wątróbek.
Z pewnością godny skosztowania jest także słynny warzywny gulasz ratatouille z bakłażana, pomidora, cukinii, czosnku i cebuli. Z francuską kuchnią nierozłącznie związane są także ślimaki i mule – godne polecenia są moules a la crème, to znaczy mule podawane w sosie ze śmietany i białego wina.
Wyjeżdżając na wakacje przeważnie wybieramy pakiety z opcją all inclisive, co sprawia, że w zasadzie nie musimy stołować się na mieście. Nie musimy, ale warto to zrobić chociaż raz, aby spróbować prawdziwej, regionalnej kuchni. W jakich restauracjach nakarmią nas najlepiej? Po pierwsze – w pełnych. Skoro są klienci, to znak, że jedzenie jest godne polecenia. Po drugie – warto wybierać restauracje, z których korzystają mieszkańcy danego miasta – to wskazówka, że karmią tam tak dobrze, jak w domu. Po trzecie – lepiej wybierać knajpki, w których nie zobaczymy zdjęć potraw – jeśli jedzenie jest tak wyborne, jak zachwalają, obroni się samym zapachem unoszącym się z kuchni.
Oczywiście, lista specjałów kulinarnych Europy jest o wiele dłuższa i z pewnością znajdzie się na niej wiele innych przysmaków. A może Wy sami macie już swoje dania numer one w konkretnym kraju? Czego Waszym zdaniem koniecznie trzeba spróbować podczas wakacyjnego relaksu?
Patrycja Matacz
Tagi: Francja, gnochi, Hiszpania, kuchnia, Portugalia, tapas, wakacje
Tapas – uwielbiam te klimaty
Oj tak owoce morza w Grecji lub Chorwacji
Kto to pisał kucharz amator?
Podczas ostatniego pobytu w Chorwacji polubiłem kebaba
Dodaj komentarz