Poznaj przepis na risotto z kurczakiem. Szybko i smacznie!

Risotto to potrawa, która przypłynęła do nas wprost z nad Morza Śródziemnego, a dokładniej ze słynących z wyśmienitej kuchni Włoch. Jej przygotowanie jest stosunkowo proste i nie zajmuje dużo czasu, co czyni z niej smaczną oraz pożywną propozycję obiadową w zabiegane dni, podczas których nie mamy czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Risotto można przygotować na wiele sposobów, a każda zmiana składników w niczym nie odbiera mu wyjątkowego smaku! Jedną z możliwości jest risotto z kurczakiem i pieczarkami. W każdym jednak przypadku jedno powinno pozostać niezmienne, a mianowicie specjalna odmiana ryżu- arborio. Poznaj sprawdzony przepis na danie, które zachwyci Twoją rodzinę: risotto z kurczakiem i pieczarkami!

Przepis na risotto z pieczarkami i kurczakiem

  • Czas przygotowania dania: 1 godzina
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: danie obiadowe

Składniki na risotto z kurczakiem dla 4 osób: 

  • 0,5 kg filetu z kurczaka,
  • 200 g ryżu do risotto Arborio,
  • 1 litr bulionu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pietruszka (opcjonalnie może być również rukola),
  • 50 ml (1 kieliszek) białego wina (możesz zrezygnować, w przypadku gdy danie będą spożywać dzieci),
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 40 g startego parmezanu,
  • pieprz i sól (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion w tradycyjny sposób lub skorzystaj z gotowych kostek rosołowych, zgodnie z przepisem z opakowania.
  2. Umyj kurczaka, pokrój go w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na patelni na odrobinie oleju lub oliwy, do momentu, w którym nabierze rumianego koloru. Odstaw patelnię na bok i zdejmij kurczaka.
  3. Na tę samą patelnię nałóż pokrojone w plastry lub kosteczkę pieczarki, lekko je posól oraz duś pod przykryciem do czasu wyparowania całej wody.
  4. Pokrój cebulę oraz ząbek czosnku i podsmaż na je na patelni na oleju lub maśle. Gdy się zeszklą i nabiorą delikatnie brązowego odcieniu wsyp ryż, chwilę podsmaż całość, cały czas mieszając.
  5. Do ryżu wlej wino i poczekaj do czasu jego wyparowania. Następnie stopniowo i powoli wlej pierwszą porcję bulionu. Poczekaj, aż zostanie wchłonięta przez ryż, po czym w ten sam sposób dolewaj pozostałą resztę. Co jakiś czas mieszaj całość, aby ryż nie przywarł do spodu patelni.
  6. Przykryj naczynie i gotuj tak długo, aż ryż wchłonie cały bulion, zmięknie i uzyska półpłynną konsystencję.
  7. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki, kurczaka oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszaj.
  8. Nałożone na talerzu danie posyp startym wcześniej parmezanem oraz pietruszką.
Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.