Rzeżucha w Polsce jest powszechnie znana między innymi za sprawą edukacji szkolnej. Praktycznie każde dziecko na pewnym etapie swojego życia bierze udział w eksperymencie, mającym na celu wyhodowanie rzeżuchy w swoim własnym domu. Dziecko uczy się poprzez takie działania praktycznych umiejętności, ale również i poznaje tą niezwykłą roślinę, zawierającą całe bogactwo wartości odżywczych.
Są dwie metody na wyhodowanie rzeżuchy. Pierwszym ze sposobów uprawy rzeżuchy, jest hydroponika. W tym wypadku nasiona rośliny wysiewane są w naczyniu wyścielonym ligniną, watą a nawet i ręcznikiem papierowym. Podłoże powinno być odpowiednio zwilżone, ponieważ rzeżucha lubi środowisko ciepłe oraz wilgotne. Jest ono idealne do jej szybkiego rozwoju.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ale rzeżuchę jak najbardziej można sadzić również w ziemi. Najlepiej jest robić to w dużych donicach ustawianych na balkonie bądź też tarasie. Jest ona niezwykle delikatna, dlatego też w ogrodzie mogłoby nie mieć optymalnych warunków do rozwoju. Każdy większy deszcz szybko połamałby jej kiełki. Rzeżucha rośnie bardzo szybko, więc rzadko atakowana jest przez jakieś szkodniki. Czasem może jednak paść ofiarą pchełek ziemnych. W ziemi można ją siać od 15 maja, do 15 sierpnia. Wówczas ma ona optymalną temperaturę.
W obu rodzajach upraw rzeżucha musi być regularnie nawożona. W innym wypadku zacznie żółknąć, co jest wyraźnym objawem zbyt niskiego poziomu nawodnienia. Można w tym celu posługiwać się wodą z kranu, nie wymagają one żadnych innych specjalnych środków. Nie stosuje się w tym wypadku również nawozów.
Rzeżuchę zwyczajowo zwie się również pieprzycą. Taką nazwę zawdzięcza ona swojemu dość intensywnemu i ostremu smakowi. Choć w pojedynkę może zatem nie stanowić pokarmu atrakcyjnego w smaku, w zestawieniu z innymi produktami świetnie się komponuje. Jednak to nie jej smak powinien być dla nas największą wartością, a przede wszystkim zawartość różnego rodzaju składników odżywczych.
Co zawierają kiełki rzeżuchy? Przede wszystkim jest ona bogata w takie witaminy, jak witamina: A, C, K, B2 oraz B6. Ponadto zawiera ona w sobie również kwas foliowy, mangan, miedź, wapń, magnez, żelazo, jod oraz potas.
Jej bardzo ważną właściwością, jest wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dlatego też jej regularne spożywanie zaleca się osobom, które cierpią na cukrzycę. Co więcej może ona wspomóc pracę naszej trzustki i pozytywnie wpłynąć na leczenie osteoporozy. Jej spożywanie jest również ważne w przypadku zmagania się z anemią, reumatyzmem oraz chorobą wieńcową. Ma ona również wpływ na mniej poważne dolegliwości, czyli na problemy skórne oraz złą kondycję paznokci. Jej działanie jest zatem wielopoziomowe, a wszystkie te cenne właściwości kryją się w niewielkich kiełkach, możliwych do wyhodowania nawet na własnym parapecie.
Rzeżucha ma także właściwości moczopędne, o czym powinniśmy pamiętać. Kilka mniejszych garstek wielkości łyżeczki od herbaty, w zupełności wystarczy na każdy dzień. Jeśli będzie ona spożywana w zdecydowanie zbyt dużej ilości, wówczas może stać się nawet przyczyną wystąpienia zapalenia pęcherza.
W kiełkach rzeżuchy zawarta jest siarka. Pierwiastek ten odpowiada natomiast za pobudzanie skóry oraz włosów do produkcji, jeśli dość duża ilość jej znajduje się we krwi. Dlatego też można ją stosować celem wzmocnienia swoich włosów i poprawienia kondycji skóry. Sok z rzeżuchy może być bezpośrednio wcierany we włosy, ale może także i posłużyć do przemywania twarzy. Działa on wybielająco na różne przebarwienia, ale również i na naturalnie występujące piegi.
Właściwości rzeżuchy nie są jednak czymś, co zostało odkryte obecnie. Była ona stosowana w medycynie ludowej już całe wieki temu. Podawano ją przede wszystkim w wypadku utraty mowy lub słuchu w następstwie udaru. Ponadto miała ona swoje znaczenie również w leczeniu owrzodzenia skóry i pasożytów jelitowych. Miała ona pobudzać apetyt i przyspieszać trawienie. Jednak prócz tego stosowano ją jeszcze jako afrodyzjak.
Rzeżuchę można wykorzystywać między innymi do przygotowywania zup, w szczególności warzywnych. Ponadto świetnie będzie ona komponować się również z zielonymi sałatkami oraz surówkami, celem podkręcenia ich smaku. Wiele osób dodaje rzeżuchę również do sosów, past serowych, rybnych oraz tych przygotowywanych z jajka.
Zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na jedzenie rzeżuchy, jest podawanie jej na lekkim twarożku. Jest to idealna opcja na początek dnia, w formie śniadania. Jak to już zostało wcześniej wspomniane, rzeżucha wpływa na apetyt, zwiększając go. Może być to zatem świetny dodatek do codziennych dań dla dzieci, będących typowymi niejadkami.
Rzeżucha mając odpowiednie warunki, wyrasta bardzo szybko. Już w ciągu doby można zauważyć jej pierwsze wypustki, szczególnie jeśli jest ona posadzona na wacie lub ligninie. Jej kiełki są zatem pożywieniem szybkim do zdobycia. Już po 7-14 dniach osiąga ona swoją bujną formę. Można zatem bez trudu starać się dbać o to, aby zawsze była ona w domu.
Bogusława Kwaśniewska – Sompolska
Tagi: dieta, kiełki, rzeżucha, witaminy, zdrowieSmak dzieciństwa. Rzeżucha + biały ser + śmietana
Dodaj komentarz